Teoria existenţei lui Dumnezeu – universuri, câmpuri energetice ale focarului zero şi ce se află în spatele acestora…  ne oferă o perspectivă ce încorporează știința de ultimă generație și cunoașterea mistică străveche, revoluționând înțelegerea noastră anterioară despre toate acestea.
În această carte, Haisch propune  o teorie care nu doar dă sens vieților noastre, ci este în același timp perfect compatibilă cu tot ceea ce s-a descoperit despre Univers și despre viața pe Pământ, în special cu Big Bang-ul, existența de 4.6 miliarde de ani a Pământului și desigur, cu evoluția.

Teoria existentei lui Dumnezeu mica

Singura diferență între teoria prezentată în această carte și principiile curente din astrofizica modernă este aceea că ea presupune preexistența unei conștiințe inteligente și infinite.

Oamenii de ştiinţă susţin că explicaţia pentru originea universului trebuie să rezide în domeniul fizicii. În cartea sa „O scurtă istorie a timpului”, Stephen Hawking reflecteaza asupra posibilităţii de a descoperi o teorie completă în fizică ce ar putea, într-un sfârşit, să explice totul. Însă teoria existenţei lui Dumnezeu pe care o propune Bernard Haisch, îmbinată cu ipoteza inerţiei focarului zero, sugerează o perspectivă destul de diferită. Nu se aseamănă cu cea a lui Hawking, o teorie limitatoare despre Dumnezeu în legătură cu existenţa universului. Este mai degrabă o înţelegere asupra procesului creaţiei însuşi, răspunzând la întrebări cum ar fi:
– Cum se manifestă acest univers fizic?
– Cum sunt definite caracteristicile spaţiului şi ale timpului?
– Cum sunt create şi susţinute proprietăţile materiei?

Această teorie ne propune să privim legile fizicii ca pe o manifestare a ideilor lui Dumnezeu, nu ca limite ale potenţialului creator divin.