Castel del Monte a fost construit in 1240 de Imparatul  Frederick al II-lea von Hohenstaufen,in regiunea Apulia din sud-estul Italiei.Forma perfect octogonală constituie atractia si totodata misterul acestei fortarete medievale:sint opt camere în formă trapezoidală la parter şi la primul nivel, de unde se poate privi în curtea octogonală, din fiecare colţ, unde este localizat câte un turn cu opt părţi.

Destinatia castelului a ramas si pina astazi un mister,interiorul fiind gol si neexistand niciun semn ca cineva ar fi locuit aici vreodata,ceea ce a dat nastere la diferite speculatii.Imparatul avea solide cunostinte de matematica,ceea ce se pare ca  i-ar fi permis sa proiecteze el insusi constructia.

Cifra opt este asociata cu simbolul infinitului si al echilibrului cosmic,fiind alcătuită din două cercuri plasate unul deasupra celuilalt,care se ating într-un punct. Cercul superior reprezintă lumea din înalt, cercul inferior, lumea de jos, iar cele două lumi sunt în contact. Imaginea cifrei opt reflecta principiul enunțat de Hermes Trismegistus în Tabla de Smarald: „Ceea ce este deasupra este ca și ceea ce este dedesubt, și ceea ce este dedesubt este ca și ceea ce este deasupra. Spre a înfăptui miracolul lucrului unitar.” Cercul de jos este identic cu cel de sus, și fiind în comunicare, se infaptuieste astfel ” miracolul lucrului unitar”.

Reclame